Iets over Polen
 
Menu
 

ico   Home

ico   Antiek en Kunst

ico   Bestratingen

ico   Deuren

ico   Grondwerken

ico   Huis en Inrichting

ico   Kozijnen en ramen

ico   Renovaties, verbouwen

ico   Smeedijzer en ijzer

ico   Tuin en Terras

ico   Vakantie in Polen

ico   Contact

 
 
 
 
Iets over Polen
  Polen is in veel opzichten een ideaal land voor toeristen. Iedereen kan hier iets aantrekkelijks vinden: gouden stranden aan de Oostzee, de Grote Meren, uitgestrekte bosgebieden, hoge bergruggen met lange, zachte hellingen en uitstekend voorbereide routes. Daar kun je van alles :fietsen, wandelen, vissen, kanoŽn, klimmen en nog meer of gewoon genieten van adembenemende landschappen.

Polen is ook land voor toeristen wie houdt van een ontdekkingstocht door een land met een rijke historie, met mooie gebouwen en ongerepte natuur. Op Uw reis door het land zult u dichte bossen tegenkomen met stille meren, uitgestrekte velden, trotse kastelen die getuigen van een roemrucht verleden en idyllische dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het land zorgt daarbij voor veelleuke verrassingen. Het heeft een uitgebreid wegennet en ook met het openbaar vervoer is vrijwel elke plaats te bereiken.


In het noorden ligt Pommeren, dat aan de Oostzee grenst. Pommeren is een streek met een gevariťerd landschap. Het zuiden van Pommeren is een geverieed gebied waar meren worden afgewisseld door bossen.

Pommeren
Stranden, kliffen en de zee bepalen het karakter van het uiterste noorden van Polen. De meer dan 500 km lange kust vertoont een grote diversiteit die varieert van steile rotsen tot brede zandstranden. In de vallei van de Wisla liggen historische steden als Torun, de geboorteplaats van Copernicus, Malbork met zijn imposante kruisriddervesting Marienburg, en Gdansk, dat vanwege zijn architectuur een van de mooiste steden van Polen is. Verscholen in de beboste delen van het binnenland liggen talloze meren die uitnodigen voor een zeiltocht of een mijmering tussen het riet.


In het zuidooten ligt Malopolska (Klein-Polen) heeft en in het zuiden aan Slowakije en in het oosten aan Oekraine grenst. Malopolska biedt van alle streken de grootste diversiteit. In dit deel van Polen liggen maar liefst negen nationale parken. Dit gebergte vormt de grens met Slowakije en valt uiteen in verschillende ketens: de Beskiden, de Tatra en de Bieszczady.

Klein-Polen

Klein-Polen biedt van alle streken de grootste diversiteit. In dit deel van Polen liggen maar liefst negen nationale parken. De grootste aantrekkingskracht wordt uitgeoefend door Krakau en de bergen in het zuiden. Het oude Krakau is de fraaiste stad van Polen. De Wawelburcht met een renaissancekasteel en een imposante kathedraal was eens de zetel van de Poolse koningen. Ongeveer 100 km ten zuiden van Krakau, ligt de streek Podhale, bekend om zijn folklore. Het bergachtige zuiden wordt gekenmerkt door een grote varieteit en natuurlijke rijkdom. In het uiterste zuiden van Klein-Polen liggen de Karpaten. Dit gebergte vormt de grens met Slowakije en valt uiteen in verschillende ketens: de Beskiden, de Tatra en de Bieszczady.


In het zuidwesten, grenzend aan Tsjechie, ligt Silezie. In dit landsdeel klopt niet alleen het industriele hart van Polen, u treft er ook mooie gebouwen en een prachtige natuur, met bossen, bergen en minerale bronnen.

SileziŽ
SileziŽ is een streek die wordt gekenmerkt door contrasten. In dit landsdeel klopt niet alleen het industriele hart van Polen, u treft er ook mooie gebouwen en een prachtige natuur, met bossen, bergen en minerale bronnen. Hier liggen schilderachtige stadjes en dorpjes met fraaie kerken en kastelen. Opper -Silezie wordt onderverdeeld in drie streken met een eigen karakter . Wit-Silezie in het noorden dankt haar naam aan de katen van kalksteenheuvels die grofweg de grens vormt met Klein-Polen. Zwart-Silezie is het gebied rond Katowice. Hier liggen meer dan vijftig steenkoolmijnen. Groen-Silezie ligt in het zuiden. Deze streek wordt gekenmerkt door de fraaie bosgebieden. Terwijl het industriegebied van Opper-Silezie in het oostelijk deel weinig te bieden heeft, zijn de natuurgebieden in de Sudeten weer van ongekende schoonheid. De Sudeten worden gevormd door een bergketen die zich in het zuiden langs de Tsjechische grens uitstrekt. Zacht hellende, met bos begroeide bergruggen, diepe rivierbeddingen, watervallen en grillige rotsformaties kenmerken het landschap. Dit gebied is uitstekend geschikt voor wandelingen of trektochten. De Midden-Sudeten worden gekenmerkt door grillige rotsen in de vorm van paddestoelen, torens en labyrinten. Hier komen veel minerale bronnen voor, waarbij een aantal kuuroorden zijn ontstaan.


Groot-Polen grenst aan Duitsland. Het landschap van Groot-Polen is vriendelijk en toont vooral uitgestrekte velden met glooiende heuvels en dalen. Over de hele regio verspreid liggen fraaie kerken. In dit gedeelte van het land staan veel paleizen, landhuizen en kastelen, waarvan sommige als museum zijn te bezichtigen

Groot-Polen
Het centrale deel in het westen van Polen wordt gevormd door de historisch-geografische streek Groot-Polen. Het landschap van Groot-Polen is vriendelijk en toont vooral uitgestrekte velden met glooiende heuvels en dalen. Over de hele regio verspreid liggen fraaie kerken. In dit gedeelte van het land staan veel paleizen, landhuizen en kastelen, waarvan sommige als museum zijn te bezichtigen. Gniezno is de oudste hoofdstad van Polen. Het was de zetel van Mieszko I, wiens doop het begin van de Poolse staat markeerde. Tegenwoordig is Poznan hier de belangrijkste stad, een centrum van bedrijvigheid dat een bezoek zeker waard is.


Mazurie heeft een klein stukje kust en grenst voor het overige aan Rusland en Litouwen. De grootste attractie van deze regio wordt gevormd door de meren en de bossen

MazuriŽ
Mazurie is een van de omvangrijkste natuurgebieden van Europa. De grootste attractie van deze regio wordt gevormd door de meren en de bossen. Het land van de duizend meren. Ze liggen over het hele gebied verspreid. Sommige zijn drukke centra van watersport, maar de meeste liggen verscholen als schitterende juwelen tegen een donkergroene achtergrond.Het moerasgebied van de Biebrza is een paradijs voor vogelliefllebbers. Zonder te overdrijven kann Mazurie een groot merengebied worden genoemd. Het valt uiteen in kleinere groepen die elk specifieke kenmerken vertonen. De meer dan 3000 meren in dit gebied liggen doorgaans tussen bossen en heuvels, als juwelen op een donkergroene achtergrond. Verspreid over het hele gebied liggen centra van waaruit men allerhande watersporten kann beoefenen. Veel meren zijn door riviertjes met elkaar verbonden en vormen zo een wijd vertakt systeem van waterwegen, dat zich bijzonder goed leent voor het maken van tochten. Over heel Mazurie verspreid liggen dichte bossen met een rijke vegetatie en veel wild, vogels en insecten.


Het in dit hoofdstuk beschreven gebied bestaat uit een laagvlakte met een gevarieerd landschap, waaronder enkele streken die vanuit het oogpunt van natuurlijke historie van groot belang worden geacht

MazoviŽ
Het in dit hoofdstuk beschreven gebied bestaat uit een laagvlakte met een gevarieerd landschap, waaronder enkele streken die vanuit het oogpunt van natuurlijke historie van groot belang worden geacht. Bovendien liggen in Mazowie een groot aantal plaatsen met belangrijke kunstwerken en cultuurmonumenten en enkele plaatsen die bekend zijn om hun volkskunst en folklore. 
 

C Copyright 2007 All rights reserved.

tuin, tuinen, klusbedrijf, renovaties, goedkoop, kozijnen, ramen, kunststof kozijnen, deuren, klussenbedrijf, vakantie in polen, grondwerken, bestratingen, hekken, poorten, tegelwerken, kluswerken, hoveniersbedrijf, bestratingsbedrijf, stratenmakersbedrijf, keukenmontagebedrijf, schuttingen, straatwerken, tegelzetbedrijf, bouwbedrijf, onderhoudsbedrijf, schildersbedrijf, timmerbedrijf, installatiebedrijf, montage badkamers